Pitkin talvea olemme hämmästelleet, mitä kaikkea voi Suomenkin turbulenssisilla sähkömarkkinoilla tapahtua. Olemme jo totutelleet sähköenergian huippuhintoihin ja nyt jopa hintojen laskuihin. Tietämyksemme vaihtoehtoisista sähkösopimuksista on kasvanut. Olemme samalla kuuliaisina pienentäneet omaa sähkönkulutustamme.  

Meillä alkaa olla erilaisia kännykkäsovelluksia, joiden avulla seuraamme mm. säätietoja, tuulen suuntia ja voimakkuuksia. Erityisesti tarkkaillemme pörssisähkön päivittäisiä tuntihintamuutoksia, kun esim. lataamme sähköenergiaa autoomme tai ehkä pesemme öisin pyykkiä. Huomaamatta alamme pitää näitä kaikkia muutoksia käytöksessämme jo ns. uutena normaalina. 

Ruoholahden Pysäköinti Oy:n investoinnit uusiin älysähkölatausasemiin

Ruoholahden Pysäköinti Oy (jatkossa = RPY) on panostanut ja reilusti etupainoisesti viime vuonna sähkö- ja hybridiautojen sähkölatausasemiin. Näillä noin 700.000 € investoinneilla siirryimme samalla eturintamaan mm. kohtaamaan Helsingin kaupungin henkilöautoiluun kohdistamat tulevaisuuden hiilineutraalisuusvaatimukset.

Taustana uudet tilastot kertovat, että täyssähköautoja ensirekisteröitiin ennätysmäärä joulu- ja tammikuussa. Täyssähkö- ja hybridiautojen ensirekisteröintiosuus Uudellamaalla on jo yli 70 %.

Kaikkien autopaikkojemme vanhat sähkötolpparasiat on siis vaihdettu 3,6 kW:n moderneihin sähkölatausasemiin. Uudet sähkötolpat ovat saaneet samalla älyä, jolloin RPY on samalla pystynyt siirtämään asiakas- ja sopimusasioidensa hallinnan eParking-palveluun.

Olemme itse kukin asiakkaina jo muutaman kuukauden harjoitelleet eParking-palvelun sujuvuutta ja helppoutta mobiilisovelluksen tai selaimen kautta, kun esim. maksamme pysäköintimaksut tai ajoitamme oman automme sähkölatauksia.

Pääosin tämä asiakas- ja sopimuspalveluiden siirtymä digimaailmaan sujui hyvin. Tulihan tässä suuressa ”revohkassa” kuitenkin muutama paha mokakin tehdyksi. Anteeksi niistä!

Sähköenergian hinnoittelun periaatteita

RPY:llä on tällä hetkellä Helen Oy:n kanssa ns. kuuden kuukauden Fiksu-sähkösopimus aina heinäkuun 2023 puoleen väliin asti. Tutkimme tämän kevään aikana mahdollisuutta siirtyä pörssisähkön mukaisiin tuntiveloituksiin.

RPY:n hallitus on päättänyt, että sähkön hinnoittelussa noudatamme ns. omakustannusperiaatetta. Veloitamme asiakkailtamme sähköstä vain sen hinnan, jonka siitä joudumme sähköyhtiölle maksamaan voimassa olevan sähkösopimuksemme mukaisesti. Tähän veloitushinnassa otetaan huomioon myös sähkön siirrosta ja sähköverosta aiheutuvat kustannukset.

Laskimme autopaikkojen latausasemien sähkön hintaa 1.2.2023 alkaen tasolle 0,25 € / kWh ja pikalatausasemien sähkön hintaa tasolle 0,37 € / kWh.

Pikalatausasemien sähkönmyynti on RPY:lle arvonlisäveron alaista toimintaa, koska pikalatausasemia voivat käyttää muutkin ulkopuoliset autoilijat. Eli tämä veloitushinta sisältää myös alv. 24 % ja pikalatausasemien laskennallisia investointikustannuksia.

Seuraamme jatkossa sähkön hinnan kehitystä ja reagoimaan hinnan muutoksiin tarpeen mukaan. Pyrimme kuitenkin edelleen laskemaan latausasemien kautta käytetyn sähkön veloituksia.

RPY jatkossakin aktiivinen ja näkyvä alueellinen toimija

Pidämme aina mielessämme ydintehtävämme: Ruoholahden asukaspysäköinnin hoitaminen ja sen jatkuva kehittäminen asiakaslähtöisesti!

RPY on jatkossakin aktiivinen ja näkyvä, kokoava alueellinen toimija pysäköintiasiakkaittensa ja taloyhtiöosakkaittensa hyväksi.

Oheisena lyhyesti, missä seuraavissa asioissa olemme olleet viime vuodet aktiivinen toimija:

  1. Tänä talvena RPY on järjestänyt talvikunnossapidosta keskustelutilaisuuden, jonka pohjalta otimme yhteyttä toiminta-alueillamme toimiviin huoltoliikkeisiin. Näiden kanssa olemme sopineet yhteiset pelisäännöt mm. lumien läjityspaikoista, lumen kasaamisista ja poiskuljetuksista tavoitteena mm. minimoida poiskuljetettavan lumikuormien määrät. Tämä yhteistyö olisi pitänyt käynnistää jo 30 vuotta sitten!
  2. Olemme olleet yhteydessä Helsingin kaupungin pysäköinninvalvontaan. Valmistaudumme siihen, että pysäköinninvalvonta saa suoraan eParking-palvelun kautta tiedot mm. vuokraamattomista autopaikoista kaupungin omaan ParkkiHuBiin, jolloin pysäköinninvalvonta yksinkertaistuu ja helpottuu alueellamme.
  3. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi olemme olleet aktiivisesti yhteydessä Helsingin kaupungin liikennesuunnitteluun, jolla on nyt jo hyvä näkemys tarpeistamme kehittää liikenneturvallisuutta autoilijoiden, polkupyöräilijöiden, potkulautailijoiden ja kaikkien meidän jalkaisin liikkuvien kesken.
  4. Energiatehokkuuden parantamiseksi osakastaloyhtiöissämme olemme järjestäneet keskustelutilaisuuksia.  Olemme pohtineet, mitä konkreettista voisimme saada aikaiseksi yhdessä ja erikseen sekä toisilta hyviä käytäntöjä oppien mm. energialämmön talteenotossa, maalämmössä tai aurinkopaneeleissa. RPY on ilmaissut halukkuutensa olla Helen Oy:n kanssa pilottina toiminta-alueellamme yli tontinrajojen toimivassa energiayhteisössä.
  5. Asukastoiminta on vuosien varrella hiipumistaan hiipunut ja jopa kokonaan kuihtumassa? Olemme vuokranneet Selkämerenkadun kerhohuoneistoistamme kaksi päiväkotitoiminnalle. Kolmas ”Kajuutta” on edelleen asukkaittemme käytössä.  Ruoholahden Palloiluhalli jatkaa edelleen pienimuotoista toimintaansa tarjoten mm. asukkaille ja lähiympäristön työntekijöille monipuolisia sisäsalipelimahdollisuuksia. RPY neuvottelee parastaikaa Sulka-Sport Oy:n kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen jatkosta.
  6. Omien kotisivujen avulla tavoitteenamme on, että pystyisimme paremmin palvelemaan teitä ja kehittämään tiedotustoimintaamme.  eParking-palveluun siirtymisen kautta saimme sähköpostiosoitteenne. Näin voimme jatkossa lähettää teille myös suoraan ajankohtaisia asiakaskirjeitä.

Kohti valoisaa kevättalvea (= paljon aurinkoa, lämpöä ja tuultakin pörssisähkönkin takia)!

Heikki Miettinen

hallituksen puheenjohtaja

Ruoholahden Pysäköinti Oy

Categories:

Tags:

Comments are closed

fiFinnish